Protetika

je jednou ze základních součástí zubního lékařství. Zabývá se rekonstrukcí jednotlivých zubů nebo jejich skupin a obnovuje celistvost zubního oblouku a chrupu jako celku v případě ztráty omezeného nebo kompletního počtu zubů. Prostředkem pro tento úkol, tj. zajištění optimální funkce chrupu ve všech jeho lokálních aspektech i souvisejících s fyziologickými funkcemi lidského těla, jsou obecně zubní náhrady. Zubní náhradou zajišťuje obnovení tří základních funkcí chrupu, tj. estetiku, mastikaci (příjem a rozmělnění potravy) a fonaci (správné vyslovování hlásek a slov).Protetická stomatologie nahrazuje ztracené tvrdé zubní tkáně nebo celé zuby či skupiny zubů. Od podzimu 2022 již tyto služby neposkytujeme.

Korunka

Korunka nahrazuje větší část zubu, která byla zničena úrazem či kazem, při zachování vlastního kořene zubu. V naší praxi Vám zhotovíme korunku celokeramickou a nebo metalokeramickou, která jak funkčně tak esteticky poškozený zub nahradí.

Celokeramické korunkyKorunky jsou malé náhrady, které překrývají celé přirozené zuby. Estetická stomatologie je používá v situacích, kdy již není možné zhotovit keramickou výplň nebo plombu. To může nastat při rozsáhlé ztrátě tvrdých zubních tkání, nebo když má pacient vysoké estetické nároky – není spokojený s tvarem, barvou či strukturou vlastních zubů. Na rozdíl od faset se nenahrazuje pouze přední plocha zubu, ale korunka jako celek..

Můstky

Řeší ztrátu celého zubu nebo více zubů přemostěním mezery a vytvořením náhrady, která je pevně uchycena pomocí korunek na zuby sousedící s mezerou.

Snímací protéza

Snímací protéza je pryskyřičná náhrada, která není napevno fixována a lze ji libovolně odstranit. V dnešní době se využívá zejména jako provizorní řešení, ale lze ji použít i jako definitivní řešení ztráty několika, případně všech zubů. Řeší ztrátu skupiny zubů nebo všech zubů. Jedná se o pryskyřičnou náhradu, která není fixována, ale je možno ji libovolně odstranit.

Estetická keramická fazeta(venners)

Pomocí estetické fazety lze nahradit mírnou ztrátu tvrdých tkání, estetické nedokonalosti zubu jako tvar, barvu a další vady způsobené vývojovým poškozením, ale lze její pomocí změnit i celý úsměv. Fazeta je tenký keramický plátek, který se po obroušení přední části zubu na zub nalepí.Vyrábějí se podle otisku pořízeného v ordinaci. Poté se lepí speciální přilnavou technikou na zuby.

Fasety se používají ke korekci různých estetických nedostatků jako jsou například výrazné mezery mezi předními zuby, zuby zabarvené pigmenty nereagujícími na bělení, zuby částečně poškozené kazem nebo úrazem.

Na rozdíl od korunek je k jejich zhotovení potřeba obrousit jen minimální množství zubní tkáně. Hladký povrch keramiky znemožňuje bakteriím jeho osídlování a přispívá tak k dokonalé harmonii mezi fasetou a dásní.

Kořenová nástavba

Jedná se o zařízení, které spojuje vlastní kořen zubu s proteticky zhotovenou korunkou.