Estetická stomatologie

Je multidisciplinární část stomatologie. Cílem estetické stomatologie je ošetření vedoucí k přirozenému a zdravému vzhledu chrupu. Tohoto cíle dosahujeme využitím nejmodernějších technik a používaných  nejkvalitnějších materiálů. 

Kompozitní výplně – bílé plomby

Bílá plomba, neboli fotokompozitní výplň, je pryskyřice s různým obsahem plniv.Patří mezi tak zvané adhezivní materiály, které se vyznačují především pevnou chemickou či mikromechanickou vazbou k zubům. Díky tomu umožňuje lékaři při vrtání postupovat nanejvýš šetrně – je třeba odstranit pouze kazivé ložisko bez nutnosti dalšího rozšíření a úpravy kavity do speciálních tvarů, které by jinak byly potřeba kvůli dobrému držení výplně.
Fotokompozita se vyrábějí v široké škále barevných odstínů. Výsledek proto dokonale napodobí barvu Vašeho zubu a nikdo nepozná, že máte plombu. Jsou vhodná i do předního a postranního úseku chrupu, kde splňují vysoké estetické nároky. Ve všech úsecích je ale jejich aplikace podmíněna dostatečnou vrstvou skloviny po obvodu vyvrtané kavity, která je nutná pro vazbu pryskyřice k zubu.

Keramické výplně

Hlavními výhodami keramických plomb (inlaye, onlaye) je hlavně vysoká odolnost materiálu a krátký pracovní čas v ústech. Jsou zhotovené z čisté keramiky a hodí se především k ošetření velkých zubních kazů. Nahrazují také rozsáhlé amalganové plomby a dostavby porušených zubů.
Keramické výplně se vyrábí v laboratoři podle otisku zubů. Keramické plomby jsou naprosto antialergické a pacientům nehrozí ani kovová chuť v ústech. Mechanické a optické vlastnosti nejlépe napodobují zubní tkáň.

Bělení zubů

Bělení neboli zesvětlování zubů je chemický proces používaný v estetické stomatologii, při kterém aktivní molekuly oxidů uvolněné ze sloučeniny peroxidu vodíku nebo karbamid peroxidu pronikají mezi krystaly skloviny, kde zmenšují a odbarvují usazené pigmenty. Bělící účinek je velmi viditelný, ačkoli zubní sklovinu prakticky nijak nezmění. Proč? Protože jen přibližně 2% skloviny zubu jsou organického původu, který se podílí na zabarvení. Celých 98% jsou krystaly anorganického původu a oxidy na ně nepůsobí.
Bylo dokázáno, že bělení je BEZPEČNÉ, když jsou zuby a dásně zdravé, provádí se pod odborným dohledem a vyloučí se rizika jako jsou alergie, těhotenství, poruchy vývoje skloviny atd. Je důležité podotknout, že před každým bělením zubů by měl zubní lékař nejdříve prohlédnout celou ústní dutinu, ošetřit všechny kazy, nevyhovující výplně a odstranit zubní kámen z povrchu zubů. Až poté lze začít s bělením zubů.
Dvě nejpopulárnější metody bělení zubů v oblasti estetické stomatologie jsou domácí a ordinační bělení. V naši ordinaci doporučujeme domácí bělení , protože ho považujeme za šetrnejší a trvalejší z obou variant.

Domácí bělení probíhá za pomoci průhledného plastového nosiče. Tuto bělící formu vyrobí specializovaná zubní laboratoř podle otisku Vašich zubů, které Vám sejme zubní lékař. Při další návštěvě ordinace po sejmutí otisku obdržíte nosič a instruktáž, jak aplikovat bělicí gel. Nosič s gelem nosíte několik hodin každý den, dokud nedosáhnete požadované bělosti zubů.